RIJSSEN-HOLTEN – Het opwekken van energie met zonnepanelen wordt steeds vaker toegepast. De gemeente wil graag het gebruik van duurzame energie binnen de gemeente stimuleren en ziet in zonnepanelen als een goede invulling van dit streven.
Aanleiding
Op dit moment zijn er in Rijssen-Holten planologische alleen mogelijkheden voor zonnepanelen voor het eigen gebruik. Het gaat dan om zonnepanelen die op daken of binnen een bouwblok van bijvoorbeeld een woning geplaatst kunnen worden. Voor plaatsing van zonnepanelen in andere vorm is op dit moment planologisch geen ruimte. Daarom is het noodzakelijk om opnieuw naar het beleid te kijken. Daarnaast zijn er ook in Rijssen-Holten concrete verzoeken voor de realisatie van (grootschalige) zonnepanelen ingediend. Het ontwerpbeleid dat ter inzage ligt is het resultaat van een onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de realisatie van zonnepanelen.
Bereik beleid
Dit beleid gaat alleen over de grondgebonden zonnepanelen. De zonnepanelen die op gebouwen geplaatst worden vallen hierbuiten, omdat zonnepanelen op daken vanwege landelijke regels meestal vergunningsvrij geplaatst kunnen worden. Het aantal zonnepanelen is daarbij niet relevant. Het beleid omvat zowel de kleinschalige initiatieven voor grondgebonden zonnepanelen, zoals panelen in de tuin bij een particulier of een agrariër, als de grootschalige initiatieven. Daarom spreken we van zonnepanelen en niet meer alleen van zonne-akkers en zonneparken.
Doel beleid
Door beleid op te stellen ontstaat er duidelijkheid over de mogelijkheden voor het realiseren van grondgebonden zonnepanelen. Zo kan de gemeente initiatieven duidelijk en eenduidig behandelen. Het definitieve beleid zal door de gemeenteraad vastgesteld worden.
Bestaand ruimtelijk kader
Op basis van landelijke regels kan een deel van de zonnepanelen vergunningsvrij gebouwd worden. Het provinciaal beleid voorziet in een zonneladder waar aanvragen voor grondgebonden zonnepanelen aan getoetst worden. De strekking ervan is dat de gemeente binnen bestaand stedelijk gebied kan beslissen over grondgebonden zonnepanelen. Buiten dat gebied wil de provincie onder voorwaarden meewerken aan initiatieven. De provincie nodigt mensen uit om met hen in gesprek te gaan over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Het gemeentelijk beleid in de bestemmingsplannen geeft alleen ruimte voor het bouwen van zonnepanelen voor eigen gebruik binnen een bouwblok van bijvoorbeeld een woning. Gelet op de ontwikkelingen in de maatschappij en de concrete initiatieven voor toepassing van zonnepanelen in Rijssen-Holten heeft de gemeente dit bestaande beleid heroverwogen.
Nieuw beleid
Het beleid grondgebonden zonnepanelen maakt onderscheid in twee categorieën initiatieven, gebaseerd op de locatie van het initiatief. De twee categorieën zijn:
- Locaties waar nu al bouwmogelijkheden zijn,
- Locaties waar nu geen bouwmogelijkheden zijn.
Elk initiatief, in beide categorieën, wordt getoetst aan de hand van een aantal criteria om tot een goede afweging te komen. Dit in het kader van een goede ruimtelijke ordening. De gemeente wil ruimte bieden voor initiatieven voor zonnepanelen, om zo kansen te creëren voor het duurzaam opwekken van energie. Zoals op de kaart hieronder staat aangegeven wil de gemeente in gebieden met een bepaalde extra waarde geen zonnepanelen toestaan (o.a. NatuurNetwerk Nederland). Daarnaast zijn er ook gebieden met een extra waarde waar zonnepanelen wel mogelijk zijn, mits men aantoont dat er een duidelijke meerwaarde of een bijdrage aan een maatschappelijk doel is. Het betreft dan het overige buitengebied (o.a. de essen en het open landschap). Als de gemeente medewerking verleent gaat dat via een uitgebreide omgevingsvergunning.
Wilt u meer weten?
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Nicky Luttikhuis via t (0548) 854 438 of [email protected]. Ook voor uw zienswijze over dit beleidsplan kunt u contact opnemen met Nicky Luttikhuis.