Stichting Patrijs van West-Twente
Stichting Patrijs van West-Twente komt op voor de belangen van het patrijs in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. Dat doet zij door in haar werkgebied aan biotoopverbetering ten behoeve van het patrijs te werken: inzaaien van ruigteranden zodat de patrijzen hier voedsel, dekking en rust vinden. En dat is hard nodig: sinds de jaren zeventig is de patrijzenstand landelijk met ruim 95% afgenomen.
Stichting Patrijs van West-Twente besteed sinds 2014 extra aandacht aan het patrijs. Dit behelst onder meer het organiseren van tellingen, het ter beschikking stellen van zaadgoed voor de aanleg van ruigteranden en het geven van voorlichting en biotoopadvies.
Waarnemingen
Ieder voorjaar en ieder najaar vraagt de Stichting Patrijs van West-Twente aan de leden van de Wildbeheereenheid “West-Twente” om in hun velden de patrijzen te tellen. Het gebied waarbinnen geteldwordt, is begrensd door het Overijssels Kanaal in het noorden, de Sallandse Heuvelrug in het westen, de A1 in het zuiden en het Twentekanaal zijtak Almelo en de Veeneleiding in het oosten. In het najaar is waar te nemen of spannetjes patrijzen geslaagd zijn te broeden en jongen groot konden brengen. Bij een succesvol broedsel vormt elk ‘gezin’ een klucht. Vooral tijdens het jachtseizoen, globaal tot en met december, is het wat gemakkelijker zicht te krijgen op patrijzen in het veld.
.
Biotoop
Gelukkig blijkt, dat in veel velden nog patrijzen waargenomen worden tijdens de jacht. Uiteraard wordt het patrijs niet bejaagd, het patrijs is al jaren beschermd. Soms wordt een spannetje waargenomen (een haantje en een hennetje) wat blijkbaar geen jongen groot bracht, maar gelukkig ook nog regelmatig een klucht. Dit is een familieverband, een ouderpaar met inmiddels volwassen jongen. Meldingen die doorgegeven worden aan de Stichting laten zien, dat deze vooral op braakliggende akkers en weiden met een afwisselende kruidenrijke grasmat gezien worden. Dit staaft de visie van de Stichting dat juist geïnvesteerd moet worden in kleinschalige, kruidenrijke randen en overhoekjes om patrijzen de kans te geven succesvol tot broeden te komen. Hier vinden de kuikens ook de nodige insecten om de eerste weken te kunnen overleven en bieden (onkruid)zaden in de schrale wintermaanden voedsel. De ruwere randjes in het veld bieden in de wintermaanden beschutting tegen de elementen.
Middelen
Er wordt gevraagd om op zaterdag 16 september 2023 binnen dit gebied het veld in te gaan. Uiteraard zonder de fauna te verstoren. De gegevens worden terug gemeld via [email protected] met vermelding van locatie en aantallen. Alle gegevens van tellingen en andere waarnemingen helpen om een inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de populaties en eventuele maatregelen om een gunstig biotoop te creëren.