De afgelopen maanden is het warm en droog geweest. Op het nieuws verschijnen veel berichten over lage (grond)waterstanden en de problemen die daarmee samenhangen.
Ook onze inwoners merken het in huis en in de tuin. Sommige planten, bomen en struiken redden het niet en men moet vaker sproeien met water.
Ook inwoners met een betegelde tuin merken de hitte en de droogte goed. Veel zon betekent veel warmte die van de bestrating afstraalt naar het huis. Dit fenomeen is ook bekend in de dichtbebouwde kern van het centrum van Rijssen. Het is er warmer.
Wat kan jij eraan doen?
Zonneschermen en parasols zijn voor veel mensen een logische eerste stap. Maar een groene tuin zorgt ook voor verkoeling. Inwoners met een grote boom bij de erfgrens weten maar al te goed hoe het op een warme dag wat koeler kan zijn onder de boom. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat bomen voor een afkoeling van zo’n 2 á 3 graden zorgen. Bomen doen dit door verdamping en schaduw.
Wil je wat doen aan je groene tuin of wil je jouw bestrate tuin wat koeler maken? Een manier om dat te bereiken is door een groen zonnescherm te maken. Plaats bijvoorbeeld een pergola, leibomen of rekken met klimplanten. Voorbeelden van leibomen zijn de steeneik, sierpeer, haagbeuk en linde.
Wil je in de zomer verkoeling en in de winter juist veel lichtinval in je huis? Kies dan voor een pergola met bladverliezend groen, zoals een druif. Tuincentra kunnen goed advies geven over jouw situatie.
Ook sommige appelrassen zijn geschikt als leiboom, naast fruit in de zomer geven fruitbomen bloesem in de lente, niet alleen goed voor jou maar ook goed voor vlinders en bijen.
De basisvoorwaarde voor een tuin die bestand is tegen droogte, is een goed doorwortelbare grond. Dit bereik je door de grond luchtig te houden, door deze één keer per jaar om te spitten en compost toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat wanneer er regen valt, het water beter opgenomen wordt door de grond.
Wil je het bijwateren niet merken op jouw waterfactuur? Koppel dan de regenpijp af in een grote regenton en water de tuin bij vanuit de ton. Dit heeft ook een gunstig effect op de druk van afwatering op de riolering.
Een laatste tip om meer water in de tuin te houden (en daarmee de tuin een koelere plaats te maken) is het mulchen van de grond. Mulch is een Engels woord voor natuurlijk materiaal, zoals houtsnippers, stro, boomschors en bladeren. Spreid de mulch in een dikke laag uit op je borders of onder planten, zo wordt verdamping vanuit de vochtige bodem tegengehouden. Mulch is bovendien ook goed tegen onkruid en het verbetert de bodemstructuur.
Bron: Gemeente Rijssen-Holten