De uitvoering van het Sociaal Plan van Soweco is klaar. Alle medewerkers zijn nu in dienst bij de zes gemeenten, die eerder samenwerkten binnen de Gemeenschappelijke Regeling Soweco. Sinds 1 januari 2021 zijn alle Wsw-medewerkers al over naar de gemeenten en begin volgend jaar geldt dat ook voor de doelgroep “nieuw beschut”. Per 1 december 2021 hebben ook alle staf- en leidingmedewerkers een arbeidscontract bij één van de zes gemeenten. Een groot deel van hen worden weer uitgeleend aan één van de organisaties, die de gemeenten hebben aangewezen voor de uitvoering van de sociale werkvoorziening: de stichting Ontplooj (Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden), stichting Noest (Nijverdal) en de Sterkerij (Rijssen-Holten).
De gemeenten zijn sinds begin dit jaar weer zelf verantwoordelijk voor zorg en begeleiding van de medewerkers van Soweco. Per 1 januari 2021 zijn alle Wsw-medewerkers van Soweco in dienst gekomen bij de zes gemeenten. “Deze overgang is soepel verlopen”, zegt directeur Udo Possel . “Alle groenmedewerkers zijn opgenomen in de gemeentelijke buitendiensten, waar ze al mee samenwerkten. En voor alle andere medewerkers geldt dat ze “gewoon” op dezelfde werkplekken konden blijven in Almelo, Nijverdal en Rijssen. Hetzelfde geldt voor de mensen in de doelgroep “nieuw beschut”, die per 1 januari 2022 overgaan.”
Staf en leiding
Volgens Possel is deze soepele overgang mede mogelijk gemaakt dankzij de professionele inzet van de staf- en leidingmedewerkers van Soweco. “En dat terwijl zij zelf nog onzeker waren over hun eigen positie. Ik ben daarom blij dat zij nu ook eindelijk weten waar ze aan toe zijn. En dat hun kennis en kunde beschikbaar blijft voor de nieuwe uitvoeringsorganisaties. Samen met de leden van het Dagelijks Bestuur ben ik ook tevreden dat we onze belofte aan de mensen van Soweco zijn nagekomen: niemand komt zonder werk te zitten.”
Afbouw Gemeenschappelijke Regeling
Hoewel de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Soweco formeel al per 1 januari 2021 is opgeheven, werken de zes gemeenten nog wel aan de afbouw. Deze verloopt volgens de afspraken uit het liquidatieplan. De laatste stap hierin wordt de verkoop van het Soweco-pand aan de Plesmanweg. Uiteraard blijft voor de mensen passende werkruimte beschikbaar. De hele afwikkeling neemt mogelijk nog een jaar in beslag.
Sturing en keuzevrijheid
Nu de zes gemeenten de gehele uitvoering van de Participatiewet weer in eigen hand hebben, geeft dat meer keuzevrijheid. Colleges en gemeenteraden kunnen nu met eigen lokaal beleid en met directe sturing op eigen budget zelf besluiten te nemen. Samen met het lokale bedrijfsleven wordt gewerkt aan versterking van de inclusieve arbeidsmarkt, waarin zoveel mogelijk mensen meedoen.