De afgelopen gemeenteraadsverkiezing heeft maar weer eens aangetoond dat de kiezer heel goed weet wat er speelt in de gemeente. De kiezer kiest niet voor een coalitie, nee zij kiest voor een partij en daarbinnen voor een persoon. Dit gegeven is ook heel goed zichtbaar bij Gemeentebelang.
2 volle zetels winst, meer dan 6 kandidaten met meer dan 100 voorkeursstemmen geeft aan dat de kiezer vertrouwen heeft in Gemeentebelang. Dit vertrouwen is niet uitgesproken in de coalitie van afgelopen jaren met SGP, GB, CDA en CU. Met name het CDA en CU hebben hier stemmen verloren.
Vooraf hadden wij als GB 3 zetels verwacht, op 4 zetels gehoopt en van 5 zetels gedroomd. Dat de kiezer ons dan beloont met 6 zetels was iets waar we niet direct rekening mee hadden gehouden. Juist door de verkiezingsuitslag ontstond er een compleet andere verhouding binnen de lopende coalitie en raad. De ontstane situatie noopte GB om zich te heroriënteren op de nieuwe politieke werkelijkheid. Met name de druk die er direct de volgende dag door de SGP werd uitgeoefend om ‘gewoon’ verder te gaan met de lopende coalitie deed bij GB de wenkbrauwen fronsen. Nu 2 van de 4 coalitiepartijen verloren hadden, GB de 2e partij in Rijssen-Holten geworden was, was dit voor GB aanleiding om even een korte tijd van bezinning te vragen over hoe nu verder. Overigens is deze tijd ook door alle partijen aan GB gegund.
Het is daarom dan ook verwonderlijk dat er nu gesuggereerd wordt dat GB niet slagvaardig is. Het argument dat vlot zaken doen een signaal naar de regio is, ziet GB niet als eerste prioriteit voor zaken doen. GB zag een keuze maken voor een coalitie die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen als prioriteit nummer één.
Dat er tijdens de bezinningstijd een motorblok gevormd is door de SGP en CU druist in tegen de uitslag van de verkiezing. Juist de uitslag geeft aan dat de kiezer in Rijssen in meerderheid voor de SPG kiest en in Holten in een ruime meerderheid voor GB. Dat de SGP deze keuze maakt op basis van non-argumenten als;
- Geen vertrouwen in de samenstelling van de GB-fractie, een ploeg die grotendeels bestaat uit onbekende raadsleden en een in de maak zijnd initiatiefvoorstel tot winkelopenstelling op zondag – , doet de kiezer ernstig tekort.
Immers, het is niet de SGP die oordeelt over vertrouwen in de GB-fractie, nee dat heeft de kiezer al gedaan door massaal op meerdere GB-kandidaten op de lijst te stemmen. Bij geen enkele andere partij is dit gebeurd.
Dat de ploeg grotendeels uit onbekende raadsleden zou bestaan getuigt van een slecht geheugen. Vier van de zes raadsleden hebben al een aantal jaren zitting in de lopende coalitie. Twee zeer ervaren commissieleden starten nu als raadslid en er zijn twee nieuwe commissieleden gestart. Er moet geconstateerd worden dat er bij zowel de CU als SGP meer onbekende raadsleden zijn dan bij GB.
Dat de SGP en CU klagen over het feit dat er een, democratisch instrument, als een initiatiefvoorstel in voorbereiding was over de zondagopenstelling voor winkels getuigt ook van een slecht geheugen. Immers in 2018 is er, voorafgaande aan de coalitieonderhandelingen tussen de SGP- onderhandelaar Bosma en VVD-onderhandelaar De Koe een onderhands akkoord bereikt over het niet openen van de winkels op zondag. Vervolgens werd de CU bestookt met smeekbedes vanuit de VVD-onderhandelaar om na de verkiezingen maar aan te mogen schuiven bij de coalitieonderhandelingen. Ook toen werd GB op voorhand door de SGP gewaarschuwd dat dit punt onbespreekbaar was. Ook nu weer werd GB door de fractievoorzitter van de SGP gebeld met de mededeling dat als GB met het initiatiefvoorstel door zou gaan GB niet zou worden uitgenodigd voor de onderhandelingen. En omdat GB niet een soortgelijke trukendoos wilde opentrekken koos zij juist voor het instrument van het initiatiefvoorstel. Elk raadslid kon dan voor zichzelf bepalen of hij/zij recht zou doen aan wat de kiezer wil.
Al met al is het een waaier van argumenten waarvan er niet één overtuigt. Het lijkt er heel sterk op dat het vooral om machtspolitiek vanuit de SGP draait. Door ervoor te kiezen om met 3 verliezers te gaan formeren, waarvan er ook nog 2 met eenzelfde basissignatuur lijkt het erop dat de SGP de confrontatie met een sterker geworden coalitiepartner niet aandurft. Dat er hierdoor geen recht aan de verkiezingsuitslag gedaan wordt is een slag in het gezicht van een groot deel van de kiezers in de gemeente Rijssen-Holten en de democratie. Juist ook het hiermee bijkomstige en ongewenste neveneffect dat er geen enkele wethouder uit Holten in het college komt geeft aan dat een deel van onze gemeente geminacht wordt