Op 1 januari 2020 ging het Meldpunt Verward Gedrag Twente van start. Het meldpunt is onderdeel van de nieuwe Wet verplichte GGZ, die de Wet BOPZ (Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen) vervangt. De WvGGZ regelt wanneer iemand verplicht kan worden psychiatrische zorg te ondergaan.
Ook wanneer je je zorgen maakt over iemand maar het is niet in het kader van de WvGGZ kun je dit melden. Vanuit het meldpunt wordt contact gelegd met de gemeente van herkomst van de betrokkene waarover de melding gaat, om te kijken hoe de juiste hulp geboden kan worden.
GGD Twente voert in opdracht van de 14 Twentse gemeenten de organisatie en coördinatie uit van Meldpunt Verward Gedrag Twente. Inmiddels draait het meldpunt volop en worden de eerste resultaten zichtbaar. We nemen je mee achter en voor de schermen van het Meldpunt Verward Gedrag Twente en maken kennis met de mensen die het meldpunt bemensen.
Even voorstellen…
Robbin Klein Rot-Raamsteeboers, Gerhard ter Maat, beide Sociaal Verpleegkundige en Jessica Mensink, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, zijn al jarenlang werkzaam binnen de geestelijke gezondheidszorg in Regio Twente en kennen de problematiek waarvoor dit meldpunt is opgericht uit de praktijk. Jessica: “Het digitale en telefonische meldpunt is geopend voor eenieder die verward gedrag bij een persoon wil melden. Dat kan als iemand door een ernstige psychische aandoening zichzelf of anderen ernstig nadeel dreigt toe te brengen, maar waarbij geen sprake is van acuut gevaar. We hopen met het meldpunt juist de mensen te helpen die hiervoor tussen wal en schip dreigden te vallen. We zien daar nu al de eerste resultaten van. In de eerste week belde een vader, die na het opnemen van de melding verzuchtte, dat er eindelijk een plek was waar hij terecht kon met de zorgen over zijn kind.”
Krijg je als melder informatie over het verkennend onderzoek?
Wie kan er melding doen en wat gebeurt er vervolgens met die melding? Gerhard ter Maat: “Iedere inwoner kan bij het Meldpunt Verward Gedrag Twente een melding doen als hij denkt dat een persoon verplicht GGZ nodig heeft. In de wet staat dat sommigen recht hebben op informatie over het verkennend onderzoek. Bijvoorbeeld de echtgenoot of wettelijk partner, een ouder of een vertegenwoordiger. De melder kan aangeven dat hij niet wil dat betrokkene weet wie er gemeld heeft.”
Wil je een melding maken of advies vragen?
Denk jij dat iemand psychische hulp nodig heeft? Je kunt dan een melding doen bij het Meldpunt Verward Gedrag Twente.
Het Meldpunt is per telefoon bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op: 053-4876969. Dit nummer geldt voor alle 14 Twentse gemeenten. Daarnaast is het Meldpunt ook bereikbaar via het landelijke nummer voor niet-acute zorgen over kwetsbare personen op: 0800-1205
Buiten kantoortijden kan je digitaal een melding doen via het meldformulier op www.ggdtwente.nl/verwardgedrag. Naar aanleiding van je melding zal er de volgende werkdag telefonisch contact met je worden opgenomen.
Wat gebeurt er met je melding?
Robbin Klein Rot-Raamsteeboers: “Hoewel een van ons de melding opneemt, maken we altijd met twee collega’s een afweging of de betrokkene een gevaar is voor zichzelf of voor anderen. Ook kijken we of er een psychiatrische stoornis een rol speelt. En of verplichte zorg noodzakelijk is. Als het nodig is, overlegt onze medewerker met andere hulpverleners. Dit verkennend onderzoek duurt maximaal 14 dagen.
Verplichte zorg is zeer ingrijpend voor de betrokkene. Dat gebeurt alleen als het echt niet anders kan. Bij verplichte zorg wordt de betrokkene niet altijd opgenomen. Het kan ook zijn dat zorg thuis wordt gegeven.
Is verplichte hulp noodzakelijk? Dan adviseren we de officier van justitie om bij de rechter een ‘zorgmachtiging’ aan te vragen. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg wordt ingezet of niet. Dit is allemaal geregeld in WvGGZ.”
Waarom melden?
Robbin Klein Rot-Raamsteeboers: “Familie of buren merken vaak als eerste dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen. Het meldpunt werkt aan een oplossing samen met zorgaanbieders, politie, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving.”
Meer lezen over de nieuwe wet en het Meldpunt Verward Gedrag Twente?
Kijk dan op www.ggdtwente.nl/verwardgedrag. Daar staat alle informatie over het doen van een melding en het Meldpunt Verward Gedrag Twente.