Hoe ziet gemeente Rijssen-Holten er de komende jaren uit? Met welke nieuwe projecten gaan we bezig? Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen voor de eerstvolgende vier jaren beschreven in een kadernota. De gemeenteraad neemt hierover een besluit tijdens de raadsvergadering van vrijdag 9 juli 2021.
Het uitzetten van de lijnen voor de eerstvolgende jaren was niet eenvoudig. Daar zijn drie redenen voor te noemen. Als samenleving zitten we midden in de coronacrisis waarvan de gevolgen, ook financieel, nog niet helemaal duidelijk zijn. Daar komt bij dat de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ervoor zorgen dat er in de loop van dat jaar een nieuwe gemeenteraad zal zijn. Mogelijk stelt de nieuwe raad andere prioriteiten dan de huidige gemeenteraad. Tot slot zorgen de groeiende uitgaven in het sociaal domein ervoor dat er beperkt mogelijkheden zijn voor andere keuzes en nieuwe wensen.
Jeugdzorg, Wmo en leerlingenvervoer kosten veel geld. Het Rijk geeft onvoldoende budget om dit te kunnen betalen. De gemeenten zijn hiertegen in actie gekomen en in het gelijkgesteld door een arbitragecommissie. Het gevolg is nu dat er extra geld komt van het Rijk om onder andere het leerlingenvervoer goed onder de loep te nemen (kan het efficiënter, is er meer speciaal onderwijs in de gemeente mogelijk) en de zorg voor onze inwoners op een goed niveau te houden en waar mogelijk te vernieuwen en verbeteren.
Focus op wat wél kan
Wethouder Erik Wessels, portefeuillehouder Financiën: “Onze mogelijkheden zijn beperkt, maar we richten ons op wat wél kan. We stellen de raad een aantal mooie plannen voor die onze gemeente nog aantrekkelijker maken.” Het college wil investeren in goed onderwijs. Op basisscholen blijft het vak cultuureducatie op het programma staan. Ook verbetert de gemeente de sportvoorzieningen. Hier is een meerjarenonderhoudsplan voor gemaakt. Digitale veiligheid en een betere gemeentelijke dienstverlening zijn eveneens belangrijke thema’s. Daarnaast werkt de gemeente aan onderhoud en verbetering van de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld het veiliger maken van kruispunten.
Goed beleid maak je niet vóór, maar mét je inwoners. Daarom betrekt de gemeente inwoners en ondernemers bij plannen zoals het Enkcoterrein in Holten, Opbroek in Rijssen en het vraagstuk omtrent duurzame energie. Participatietrajecten zijn een flinke opgave, want vaak zijn er verschillende – en soms zelfs tegenstrijdige – belangen in het spel. Toch blijft de gemeente zich hiervoor inzetten. “Want wij zijn er als gemeente voor onze inwoners en bedrijven,” zegt wethouder Wessels. “Met elkaar zetten we de schouders eronder, ook de komende tijd.