Vorige week vond het GroenDoen Event plaats op het Europaplein in Rijssen. Een driedaags evenement dat georganiseerd werd door GroenDoen. Het doel? Iedereen bewust maken van verduurzaming en energiebesparing. Burgemeester Jurgen van Houdt en energiecoach Pieter Jongbloed openden het energieloket voor advies over besparing en energieverbruik. En de stuurgroep van GroenDoen presenteerde een belangrijk advies aan de gemeente over de inzet van zonne- en windenergie.
GroenDoen is in de zomer van 2021 ontstaan na weerstand in de samenleving tegen de plannen voor windturbines in Rijssen-Holten. De gemeente heeft GroenDoen uitgedaagd om in het voorjaar van 2023 met een alternatief plan te komen om de opgave voor de Regionale Energie Strategie te halen. De uitkomsten van dit unieke proces van en met de samenleving zijn tijdens het GroenDoen Event gepresenteerd.
Basisschoolleerlingen in debat met burgemeester
Het evenement werd geopend door leerlingen uit groep 7 en 8. Zo’n 450 kinderen volgden donderdag- en vrijdagochtend workshops over verduurzaming. In de cruise2reduce bus zagen ze hoe afval omgezet wordt in nuttige gebruiksvoorwerpen. De klassen gingen de strijd met elkaar aan in de afval-estafetterace en ze mochten plaats nemen in de raadszaal voor een debat over duurzaamheid met de burgemeester en wethouders. “De kinderen hebben de toekomst. Mooi om met hen door te praten over hun vragen en hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat we ‘GroenDoen’ in onze mooie gemeente Rijssen-Holten”, aldus burgemeester Jurgen van Houdt.
Ondernemerslunch, duurzaamheidsmarkt en meer
Inwoners en ondernemers ontmoetten elkaar op de duurzaamheidsmarkt. De 19 standhouders presenteerden zich, gaven advies en demonstreerden duurzame mogelijkheden. Donderdagmiddag bespraken 70 ondernemers hun inzet voor een duurzame toekomst tijdens een door Rabobank gesponsorde lunch. Thomas van Riet van Volker Wessels hield daarbij een bevlogen lezing over ontwikkelingen en trends in de energietransitie.
Met straattheater, modeshows, workshops, een meditatie en een optreden van Gerrit Dannenberg was er voor elk wat wils op het event. Neem daarbij de bezielende leiding van spreekstalmeester Anne Dannenberg en je krijgt inderdaad een evenement waar de energie van af spat.
Advies inzet zonne- en windenergie
Donderdagavond werd het energieloket geopend, dat direct druk bezocht werd. De beschikbaar gestelde energiebespaardozen waren in no-time opgehaald en de aanwezige energiecoaches draaiden overuren.
Jan Maarten Plomp en Pieter Jongbloed, de voormannen van de stuurgroep GroenDoen, presenteerden op het podium het zogenaamde RES-advies aan de gemeente. Dit is een advies over de inzet van zonne- en windenergie in gemeente Rijssen-Holten en de bijdrage die de gemeente daarin kan leveren aan de regio Twente. “De afgelopen anderhalf jaar hebben we met veel enthousiasme gewerkt aan dit advies. Samen met verschillende werkgroepen, de stuurgroep, klankbordgroep en ambassadeurs. In ons advies zetten we maximaal in op zon op het dak en geven we kaders mee voor de inzet van windenergie”, legt Jan Maarten Plomp uit. Energie in de samenleving
Wethouder Ben Beens: “Het is heel mooi om te zien met hoeveel inzet meer dan 100 vrijwilligers aan de slag zijn gegaan met het verduurzamingsvraagstuk in onze gemeente. Naast het RES-advies dat vanavond gepresenteerd is aan de gemeenteraad en inwoners,
heeft GroenDoen ook gezorgd voor veel energie in de samenleving. Ik wil dan ook iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor een groener Rijssen-Holten!”
RES-bod aan provincie
De gemeente Rijssen-Holten gebruikt het advies als input voor het definitieve RES-bod dat zij uiterlijk 1 juli aanbiedt aan de Provincie. In dit bod staat hoeveel groene energie Rijssen-Holten met zon en wind kan opwekken als bijdrage aan de totaal benodigde Twentse energieopwek van 1,5 Terrawattuur. Het college legt een voorstel over het RES-bod ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.
Het RES-advies van GroenDoen kun je hier inzien: www.groendoenwij.nl