RIJSSEN – Met Slimmer Bouwen tilt Roosdom Tijhuis prefabricage naar een nog hoger niveau. De wijk Het Opbroek in Rijssen beleefde de primeur. Met de nieuwe bouwmethode werden daar vijf nul-op-de-meter huurwoningen in opdracht van woningstichting De Goede Woning gerealiseerd.
Prefab neemt een vlucht in de bouwsector. Het past in de ontwikkeling om efficiënt, dus snel en goed te bouwen. Roosdom Tijhuis liep hiermee al voorop. De eigen werkplaats speelt daarbij een centrale rol. Het ontwikkelen van bouwsystemen in eigen beheer draag bij aan onderscheidend vermogen. Klanten profiteren hiervan. Na de economische crisis zit de vaart er weer in. Echter, de krapte op de arbeidsmarkt kan roet in het eten gooien. Nieuwe medewerkers zijn schaars. “We moeten het zeker in de toekomst met minder handjes doen”, legt Meindert Koopman, directeur van Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis de vinger op de zere plek. “Dat wordt een steeds groter probleem. Daar moet je nu al op inspelen. Wij zien de oplossing in meer prefabriceren. Dat hebben we in een projectteam opgepakt en is de afgelopen tijd verder uitgewerkt. Het heeft geleid tot het concept Slimmer Bouwen.”
Grote voordelen
Met Slimmer Bouwen wordt opnieuw een flink stap gezet in de ontwikkeling van prefabricage. De grootste veranderingen ten opzichte van de huidige methode zijn de kant-en-klaar vloer, de binnenwanden en de traptoren. Deze onderdelen hoeven voortaan niet meer op de bouwplaats vervaardigd te worden. Dat gebeurt in de werkplaats of fabriek. “Je ben daardoor minder afhankelijk van weersomstandigheden. Verder zorgt het voor veel minder afval op de bouwlocatie en dat scheelt weer aanzienlijk in de opruimwerkzaamheden”, schetst Koopman bijkomende voordelen. Belangrijkste pluspunt is evenwel dat de arbeidsintensieve processen voortaan grotendeels machinaal worden uitgevoerd. “Er zijn minder handelingen nodig en zwaar werk wordt tot een minimum beperkt. Het is ook nog eens heel efficiënt. De bouwcapaciteit neemt toe en medewerkers hoeven op de bouwplaats niet op elkaar te wachten. Maar ook de faalkosten worden gereduceerd.
Casco in vijf dagen
De kant-en-klaar vloer wordt aangeleverd inclusief alle leidingen, vloerverwarming en cementdekvloer. De binnenwanden zijn eveneens geheel op maat gemaakt en voorzien van alle leidingen. De traptoren beschikt al over traphekjes, trapkast, aftimmeringen en is reeds gekoppeld aan de leidingschachten. Bij de bouw van vijf NOM-woningen in Rijssen is ervaring opgedaan met Slimmer Bouwen. Het casco van de duurzame huizen werd in vijf werkdagen geplaatst, inclusief binnenwanden, trappen, al het leidingwerk en de cementdekvloeren. “Een ytongbouwer, sleuvenfreser en vloerlegger zijn niet meer nodig op de bouwplaats, terwijl de stukadoor veel minder werk heeft”, stelt de directeur van Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis. De uitvoering was vooral verticaal in plaats van horizontaal gericht om de woningen zo snel mogelijk waterdicht te krijgen. Het voorwerk dient zeer nauwkeurig te gebeuren. Dat was zeker het geval, alle onderdelen pasten perfect op elkaar. Koopman spreekt van een geslaagde pilot. “Dit is een mooie stap in ons bouwproces. We gaan zeker door met het optimaliseren van deze innovatieve methode die op meerdere fronten kansen biedt.” De aankomende periode wordt Slimmer Bouwen gedeeltelijk toegepast bij de realisatie van 18 huurwoningen in plan Zuidbroek in Apeldoorn en 18 huurwoningen in plan Stationskwartier in Kampen. Deze projecten worden uitgevoerd in opdracht van Stichting BPL Pensioen. Bij het proces van Slimmer Bouwen is de kant-en-klaar vloer een essentieel onderdeel, echter op de markt nagenoeg niet verkrijgbaar. “De zeer beperkte leverbaarheid is momenteel een stagnerende factor”, merkt Koopman op. “Er zijn enkele fabrieken die er pilotprojecten mee hebben uitgevoerd, maar nu eerst de productie van de vloeren gaan automatiseren. Helaas moeten we daar op wachten. Gelukkig werken alle grote vloerenleveranciers aan een nieuwe kant-en-klaar vloer. We gaan dus harder dan de markt kan volgen.”
Nauwe samenwerking
In het projectteam Slimmer Bouwen zijn verschillende geledingen van Roosdom Tijhuis vertegenwoordigd. Joop Jansen, Herman Pluimers, Erik Nijzink en Meindert Koopman waren verantwoordelijk voor de hoofdlijnen. Remco Mestebeld en Herman Pluimers werkten de onderdelen tot in detail uit in nauwe samenwerking met installateur Ordelman & Dijkman, cascoleverancier De RuwBouw Groep en Mark ten Hove van de eigen afdeling Toelevering. Gerrit Jansen en zijn collega’s in de werkplaats hadden een belangrijke rol in de prefabricage van de traptoren en de binnenwanden, terwijl André ten Seldam van de materieeldienst meedacht in het logistieke proces. Op de bouwplaats was de dagelijkse leiding in handen van Alex Blekkenhorst. De woningen zijn geplaatst door Schuitemaker Bouw.