Zomer! Zon, lange dagen en… bbq-en! Op de eerste zomerse dagen worden de barbecues afgestoft en aangestoken. Gezellig met vrienden of familie, met in acht neming van de corona regels natuurlijk, genieten van al het lekkers van de barbecue. Helaas gaat het soms ook wel eens mis: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op. Houd het daarom veilig. Lees onze tips over veilig barbecueën.
Laat de BBQ buiten
Een BBQ is bedoeld om buiten te gebruiken. Laat deze ook buiten. Ook als je feestje in het water dreigt te vallen door een regenbui. Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden. Laat de bbq dus buiten.
Tips voor de barbecue
Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, op gas en met briketten. Welke je ook gebruikt; een barbecue is een verbrandingstoestel en daarmee heb je dus kans op een (ongecontroleerde) brand. Om dat te voorkomen kun je gelukkig zelf ook veel doen. Zet de barbecue bijvoorbeeld op veilige afstand van schuttingen, heggen, (party)tenten, tuinmeubels enzovoort. En verplaats de barbecue niet als deze aan is. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue. Ook is het goed om een blusmiddel in de buurt te hebben, bijvoorbeeld een emmer zand. Om jezelf te beschermen tegen spatten en vonken is het slim om niet met ontbloot bovenlijf te barbecuen. Draag een schort of kleren die niet makkelijk in brand vliegen.
Bron: Brandweer